Biodlarhonung - Industrihonung - Importhonung
Konsument som väljer lokalhonung stöttar även pollineringen av vilda och odlade växter i sin region. Det gör inte importhonung, som även har högre risk för att vara förfalskad råvara. Särskilt importhonungen är dessutom fraktbelastad och sällan den mest exklusiva honungen. I varma torra klimat med längre skördetider än Skandinavien krävs tidvis stödmatning med socker för att bina inte ska svälta vid ojämn blomstertillgång, vilket medför att den honungen delvis innehåller socker! Sådant sker inte i Sverige då sommaren här är kort. Här passar vi på att göra ekologisk sjukdomsbehandling i säsong UTAN honung i kupan. Vi har således fördel av våra årstider.
Trots den svenska honungens fördelar är 50% av all honung som konsumeras av utländsk ursprung.
Svensk honung är en premiumprodukt. Varje skörd är unik - alltid olik allt annat.
Olika blommor, platser, väder och skördetidpunkt mm påverkar smak, doft, struktur och olika egenskaper.
Genom olika skördetidpunkter får man blandhonung med säsongens smaker:
- Försommarhonung
- Sommarhonung
- Sensommarhonung
Honung kan också beskrivas genom skördeplatsens unika blomsterlandskap:
- Trädgårdshonung
- Skärgårdshonung
- Skogshonung
Sorthonung är den mest exklusiva honungen, bestående av minst 60 % av en enda biförädlad blomsternektarsort, t ex lind-, ljung- och maskroshonung med dess unika karaktärer. Eftersom det är större arbetsinsats och tidsåtgång och dessutom starkt begränsad tillgång, är sorthonungen högst värderad.
Sök en lokal biodlare när du köper din honung. Förboka gärna ditt eget honungslager, burkar eller hinkar, så att du inte står utan honung när den tar slut, för det gör den - svensk honung räcker inte för hela årsbehovet och dessutom orsakar vädret ibland honungsbrist. Honung är också den ideala gå-bort-presenten. Ha alltid några burkar beredda för att glädja någon med.
Om industriellt hanterad honung. 74 % av alla honung säljes i butik. Uppsamlingsföretag köper in ospecifiserad honung från underleverantörer till lägsta pris. Företrädesvis svensk honung, men kan även importeras och blandas med svensk. Honungen blir "svensk" genom att burkning sker i Sverige, och genom blågult på etiketten...
Nyslungad honung är naturligt flytande (förutom ljunghonung) utan tillsatser.
Det får man tag i hos den lokala biodlaren.
När den flytande honungen är 100% honung (sällan i butik), så kommer den så småningom kristallisera sig, bli kornig i strukturen och mer fast, men fullgod ändå. Massproducerad flytande honung tillsätts kemiska ämnen som sorbitol.
Vill man hålla honungen flytande så länge som möjligt så undviker man att ställa den i kylskåpet.
Den flytande tidsperioden är olika lång beroende på vilken nektar bina har samlat in. Vanligtvis 3-6 månader. Honungen är mer än helt ok att äta många många månader till om man inte förvarat den över 22º eller själv kontaminerat den med oren sked etc.
Vill man ha den flytande igen, så värmer man den mängd man vill förbruka i vattenbad så att det precis blir flytande igen.
Akaciahonung, som huvudsakligen kommer från Ungern, har dock en sammansättning av sockerarter som gör att den förblir flytande. Detsamma kan gälla en viss typ av sensommarhonung även i Sverige, i sällsynta fall.
Användningsområden:
Honung är ett ursprungligt naturligt sötningsmedel med nyttiga enzymer, mineraler, vitaminer, antioxidanter, goda mjölksyrebakterier och har en antibakteriell effekt. Detta gäller om den inte uppvärmts såsom inom industrin.
Man kan hellre använda honung än socker i recept: minska mängden och reducera på vätska i annan beståndsdel. Tillsätt med fördel som ett sent moment i matlagningen.
Som smaksättare balanserar den smaker som hetta, beska, syra och sälta men kan även framhäva umamismak i livsmedel.
Honung passar till råvaror som nötter, rotsaker, ost, frukt, bär, kött och bröd.
Av honung kan man göra dressing, köttglaze, godis och energibar, efterrätter, drinkar, ersätta eller vara sötmedel i sylt mm.
Till dig som är biodlare om honung:
Vi har funnit att genom att ha ett bivänligt utgångsläge i allt vi gör, har vi större framgång med biodlingen och gynnsamt för honungsproduktionen. T ex åtgärder vid rätt tidpunkt; binas välbefinnande före biodlarens egna bekvämlighet. Vi kallar det BeeFriendly.
Biodlarens ödmjukhet att lära sig av och ta eget ansvar för misstag som bisamhällena underkänner är en viktig faktor. Likaså att förkovra sig och repetera kunskap.
- Nationella branschriktlinje: Säker honungshygien
- Bihusesyn 2023
- Honungsetikett, livsmedelsregler.
- Anmäl uppställningsplats, enl 15 § bisjukdomsförordningen (1974:212). Både vid ny biodling eller överlåtelse av befintlig.
- Misstanke om bisjukdom, kontakta bitillsynsman för gratistjänst, se 2 § bisjukdomslagen (1974:211).
- Honungsförsäljning > 500 kg/år direkt till konsumenter/livsmedelsföretag ska registreras hos länsstyrelsen som livsmedelsföretag i primärproduktion.
Smaksatt honung med essenser.
Utomlands och bland "knallar" även i Sverige förekommer att man tillsätter kemiska smakämnen till en billig honung och säljer dyrt som lakrits-, blåbär- och apelsinhonung etc...
Detta är inte till någon fördel. Konsument kan misstolka att bina skapat honung genom nektar från blåbärs- eller apelsinblom.
Lagringstiden påverkas negativt, smaken är konstgjord och anses, särskilt när essensen är konstgjord, vara ett respektlöst hanterande av binas arbete. Honung ska inte behöva smaksättas på förhand och kemiskt.
Vill man ändå förstärka någon smak kan konsumenten själv ta en liten del honung, motsvarande snabb åtgång och själv röra ner naturliga ämnen, färska eller torkade, äkta blåbär, nötter etc.
Detta gör man helst inte på den exklusiva sorthonungen från biodlaren, som bäst avnjutes som den är, utan från en billig honung vars smak är ointressant.
Om knallarna skulle följa livsmedelslagar om tillsatta aromer så försämras lönsamheten. Begränsad lagringstid och korrekt information på etiketten ska anges.
Köp hellre honung av någon med biodlarkunskaper och respekt för råvaran.